top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

20210608-de Graaff-483-bewerkt.jpg

Je tuin zomerklaar maken:
Volg deze checklist!

7 juni 2022 Door: De Graaff Tuin en Landschap 

De zomertijd maakt de dagen weer langer en zonniger: tijd om te genieten in jouw tuin met een boek of barbecue! Je geniet langer en meer van je tuin als deze zomerklaar is, en de tijd om dat te doen is het voorjaar. Volg je deze checklist, dan is jouw tuin zomerklaar maken een overzichtelijke klus. 

In juni is het groeiseizoen nog in volle gang. Door het zomerklaar maken van je tuin zorg je dat je groen daar maximaal van profiteert en je tuintegels en tuinmeubilair op hun best zijn in de zon. 
Het voordeel van een zomerklare tuin? Je bent onder de streep minder tijd kwijt aan werken in je tuin, omdat de grote klussen in één dag al achter de rug kunnen zijn.

 

Wij hebben de klussen om je tuin zomerklaar te maken in een checklist met 3 onderdelen voor je verzameld: groen, tuinmeubilair en tuintegels. 

Groen zomerklaar
-    Maai en verticuteer je gazon zodat het weer vol terug groeit. Eventuele kale plekjes kun je het beste nu bijzaaien.  
-    Bemest en bewater je gazon en beplanting: goede voeding geeft ze een flinke boost. Dit is ook een goede periode om nieuw groen aan te planten. 
-    Snoei je heg, struiken en bomen - in het voorjaar genezen ze hier het beste van. Bovendien bevordert snoeien een optimale bloeiperiode. 
-    Ondersteun je klimplanten, fruitbomen of andere hoge vaste planten, zodat hun takken straks niet bezwijken onder het gewicht van hun fruit of bloemen.

Tuinmeubilair zomerklaar
-    Controleer je zonwering, speeltoestellen en tuinmeubilair: je gebruikt ze vaker in de zomer; werkt alles nog naar behoren? Is er winterschade die gerepareerd moet worden?
-    Onderhoud je zonwering, speeltoestellen en tuinmeubilair: geef ze een goede wasbeurt, en verzorg houten tuinmeubilair en speeltoestellen eventueel met een coating. Zo is alles in optimale staat voor gebruik. 
-    Onderhoud je tuingereedschap: om je tuin zomerklaar te maken en te houden is het slim om je tuingereedschap nu te controleren en onderhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je grasmaaier, elektrische heggenschaar en sproei installatie.  

Tuintegels zomerklaar
-    Verwijder het onkruid tussen je planten en tegels. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in ons artikel over onkruid verwijderen. 
-    Veeg, schoffel en hark al het aanwezige onkruid en bladafval weg. Het oogt opgeruimd en geeft je tuinoppervlak weer lucht. 
-    Reinig je tuintegels met een hogedrukreiniger, of schrob ze schoon met warm water en een harde borstel. Spoel goed na met schoon water voor het beste resultaat. Weg algen en mos!
-    Vervang eventuele kapotte tuintegels (of kies zelfs voor een volledig nieuwe tuinbestrating). 

Zoals je met een winterklare tuin zorgt dat je tuin goed de donkere dagen ingaat, is een zomerklare tuin voorbereid op de zonovergoten dagen. Kom je tijd tekort of heb je niet alle benodigdheden in huis om jouw tuin zomerklaar te maken? De Graaff regelt het graag voor je als tuinspecialist. 
 

Zomerklaar
bottom of page