top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

20210608-de Graaff-546-bewerkt.jpg

3 manieren van zelf onkruid bestrijden in je tuin

15 februari 2022 Door: De Graaff Tuin en Landschap 

Februari, tijd voor het eerste tuinonderhoud van het jaar: onkruidbestrijding. Zo is je tuin in het voorjaar langer onkruidvrij. Onkruid bestrijden in je tuin kun je meestal zelf, maar bij hardnekkig onkruid heb je een specialist nodig. Wij zetten 3 milieuvriendelijke manieren van zelf onkruid bestrijden in je tuin op een rij, met hun voor- en nadelen.

 

Onkruid wieden

De natuurlijkste manier van onkruid bestrijden is door het te wieden. Je trekt het onkruid immers met de hand uit. En februari is het moment: omdat de grond koud en nat is groeien planten minimaal, is onkruid dus goed zichtbaar en trek je het makkelijker met wortel en al uit de grond. Het is heel milieuvriendelijk maar wel erg arbeidsintensief, en onkruid met breekbare penwortels blijven regelmatig alsnog achter. Onkruid wieden is geschikt voor borders en plantenbakken, maar minder voor onkruid tussen je tuintegels.

 

Onkruid schoffelen en wortelsteken

Met schoffelen en wortelsteken kun je alle soorten onkruid(zaden) inclusief wortels verwijderen. Het blad van het gereedschap snijdt wortels van onkruid af, waardoor het sterft. Schoffel of steek in droge grond voordat je tuin ingezaaid wordt zodat je gewenste planten onkruidvrij kunnen floreren. Beide oplossingen zijn heel milieuvriendelijk en houden je grond luchtig maar zijn wel arbeidsintensief, zeker in grote tuinen. Schoffelen en wortelsteken is geschikt voor onkruid in borders, plantenbakken en tegelvoegen.

 

Bodembedekkers tegen onkruid

Met een bodembedekker dringen zuurstof en zonlicht veel minder door tot het onkruid, waardoor het geen kans krijgt. Geschikte bodembedekkers tegen onkruid kunnen planten zijn zoals geranium of salie, maar ook boomschors- of houtsnippers. Deze decoratieve snippers zijn een natuurlijke keuze tegen onkruid en kunnen ook dienst doen als tuinpad. Bodembedekkers zijn alleen geschikt voor open grond. Raadpleeg een specialist in tuinonderhoud voor de bodembedekker die past bij jouw wensen.

 

Rigoureuzer te werk? Kies een professional

Hoewel milieuvriendelijk, zijn de bovenstaande vormen van onkruidbestrijding belastend voor je handen, knieën en rug. Natuurlijk zijn er nog andere opties om onkruid te verdelgen wanneer je rigoureuzer te werk wilt gaan. In de overtreffende trap zijn dat bijvoorbeeld een staaldraden borstel om onkruid mechanisch mee weg te borstelen, een onkruidbrander om onkruid weg te branden en in het uiterste geval chemische bestrijdingsmiddelen.

 

Wat altijd voorop staat wanneer je voor een van deze methodes kiest: veiligheid voor jezelf, je omgeving en het milieu. Het is daarom het beste om een tuinonderhoud specialist in de arm te nemen wanneer je te maken hebt met hardnekkig onkruid. De Graaff biedt verschillende diensten om dit voor je te doen. Zo ben je er zeker van dat je onkruid efficiënt verdelgd wordt zonder onnodige schade toe te brengen. Spaar je knieën en de natuur, kies een professional!

Onkruid
bottom of page