top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

026d8d9e-8175-4c0f-80f9-5eacef89d541.jpg

Je vijver schoonmaken in 3 stappen

Het lentezonnetje schijnt weer! Heb je een vijver in de tuin? Dan wil je natuurlijk graag genieten van kraakhelder water, actieve vissen en weelderige waterplanten. Het voorjaar is hét moment om je vijver schoon te maken. En De Graaff vertelt je hoe. Je vijver schoonmaken in 3 stappen: zo doe je dat. 

Stap 1: Vijverbodem schoonmaken en vijverplanten snoeien
Gedurende het jaar verzamelt zich slib en bladafval op je vijverbodem. Met een vijverstofzuiger kun je dit efficiënt verwijderen zonder dat je je vissen verstoort. 
Ook is nu het moment om je vijverplanten te snoeien met een vijverschaar. Zonder dode bladeren kunnen je planten weer flink groeien en ziet je vijver er verzorgd uit.
Door tot slot vijverbacteriën en nieuwe substraat voor je vijverplanten toe te voegen, geef je je vijver een gebalanceerde start deze lente. 

Stap 2: Vijverfilter schoonmaken
Je vijverfilter schoonmaken is een essentieel onderdeel van je vijver schoonmaken. Spoel de filtermatten goed uit, in vijverwater zonder chemicaliën. Zo blijft de biologische activiteit en van je biofilters intact. 
Een doorstroom- of meerkamerfilter kun je het beste in etappes van enkele weken schoonmaken om de ecologische balans in je vijver niet te verstoren. Is je filtermateriaal in slechte staat? Vervang ze dan meteen, als je toch bezig bent.

Stap 3: Overmatige algengroei bestrijden
Na de winter kan je vijver vol zweefalg en draadalg zitten. Zij leveren zuurstof en voedingsstoffen aan alles wat leeft in je vijver, maar nemen ook voedingsstoffen en zuurstof op. Dat moet in evenwicht komen. Overmatige algengroei bestrijden kan met een schepnet, bestrijdingsmiddel of UV-C lamp. 

Heb je al een UV-C lamp tegen zweefalg? Controleer (en vervang eventueel) dan nu de UV-C filter en lamp. Hou er rekening mee dat het water wel zuurstofrijk en voedingsrijk genoeg moet blijven voor je waterplanten en vissen, dus verwijder algen niet al te rigoureus. 
 

Is je vijver schoonmaken na deze tips nog steeds een klus waar je tegenop ziet? Of ben je geïnspireerd om een vijver aan te leggen? De Graaff adviseert hierin en doet het graag voor je. Neem contact met ons op om een loepzuivere vijver voor jouw mogelijkheden te realiseren. 
 

Vijverschoonmaak
bottom of page