top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

pond-2021-08-28-22-39-30-utc.jpeg

Van vijveraanleg tot vijverdecoratie:
dit is de basis

Een vijver is een rustgevende blikvanger in je tuin, en je privé waterpartij kan zo spectaculair of ingetogen en zo groen of strak als je maar wilt. Begin mei is een goede tijd om te starten met jouw vijveraanleg. In dit artikel lees je waarom, en wat de basis is voor een duurzame, gezonde vijver.

 

Vijveraanleg

Je vijveraanleg begint met een doordacht plan. Bepaal de volgende aspecten:

  • De soort vijver. Wil je een stenen vijver, een plantenvijver of een visvijver? Dit heeft invloed op de ligging en het formaat ervan. Vijverplanten en vissen hebben namelijk voldoende zonlicht en watervolume nodig om te kunnen overleven.

  • Het ontwerp. Wat is daarvoor nodig? Denk hierbij aan de benodigdheden om de grond en eventuele bestrating en elektra te verplaatsen. Plan deze werkzaamheden goed in, want (ingehuurd) zwaar materieel en droog weer zijn noodzakelijk. Daarna kun je kiezen uit een voorgevormde vijverbak (makkelijk maar statisch) of vijverfolie (in iedere gewenste vorm te plaatsen maar bewerkelijker).

  • De afwerking. Afhankelijk van je vijverwensen is er veel te kiezen als het gaat om randafwerking, vijverpompen en filters. Deze zijn allemaal nodig om het biologisch evenwicht in je vijver in balans te houden. De juiste types verschillen per soort vijver.

 

Wanneer deze basis van vijveraanleg gelegd is, is het tijd voor de afwerking.

 

Vijverdecoratie

Met vijverdecoratie maak je je vijver persoonlijk. Ook hiervoor is een plan aan te raden. Naast een pomp en filters draagt vijverdecoratie namelijk ook bij aan het biologische evenwicht onderwater:

  • Vijverplanten leveren zuurstof, wat je vijver helder en gezond houdt.
    Extra zuurstofvoorzienende vijverplanten zijn bijvoorbeeld schildblad, waterpest en fontuinkruid. Plant ze niet later dan mei, zodat je aanplanting maximaal profiteert van het groeiseizoen.

  • Een fontein houdt het vijverwater in beweging, waardoor het schoner en beter belucht blijft. Bijkomend voordeel: het geklater klinkt heerlijk rustgevend.

  • Met slim geplaatste vijververlichting kun je ook in de avond genieten van je eigen waterpartij.

  • Wil je vissen houden in je vijver? Wacht dan tot dat felbegeerde biologische evenwicht bereikt is. Dit kun je monitoren door de waterkwaliteit regelmatig te testen.

 

Je ziet: een vijver aanleggen is een grote klus! De Graaff adviseert hierin en doet het graag voor je, wanneer de aanleg van je vijver je boven het hoofd groeit.

NEEM CONTACT OP
Vijveraanleg
bottom of page