Buiten. Beter.
Infra | Tuin | Landschap
Over droogte en dijken
Augustus is een uitzonderlijk droge maand geweest, en de droogte houdt voorlopig nog wel aan. Dat heeft zijn weerslag op het grondwaterniveau. Wat merk jij daarvan in je tuin, en hoe hou je je tuin koeler zonder naar de sprinkler te grijpen? En wat betekent extreme droogte voor de veiligheid van dijken? Dat lees je hier.
Droogte in je tuin
Geel gras, een kruimelende bodem en dorre planten: de gevolgen van droogte in je tuin zie je het snelst wanneer je kleine planten en een gazon hebt, maar weinig groter groen. Bomen en struiken houden grond en gras onder hun bladerdak namelijk koeler en vochtiger, omdat ze hun grondwater uit diepere lagen betrekken dan planten met oppervlakkige wortels dat doen.
Om grondwater te besparen is het zaak om het vocht in je grond zo lang mogelijk te behouden. Hierbij helpt bodembedekking: bodembedekkende planten, maar ook mulch, compost en houtsnippers houden je bodem langer gehydrateerd. Daarnaast biedt een regenton uitkomst. Met jouw opgevangen regenwater kun je gratis je tuin van water voorzien zonder het grondwaterniveau te belasten.
Door te kiezen voor veel en groot groen in je tuin hou je de omgevingstemperatuur lager. Goed voor jou, goed voor je tuin, goed voor het milieu. Heb je een tegeltuin? Kies dan voor een overkapping en verrijdbare plantenpotten, zodat je je planten in de schaduw kunt zetten wanneer het droog en heet is. Zeker planten met grote bladeren hebben hier behoefte aan. Hoe meer schaduw tijdens droge perioden, hoe beter!
Dijkonderhoud bij droogte
Dijken kunnen onder druk staan door zowel een overvloed als een tekort aan water. Wanneer de begroeiing op dijken uitdroogt volgt uiteindelijk de grond eronder, waardoor scheuren kunnen ontstaan en de dijk zijn stevigheid verliest. Dat leidt tot gevaarlijke situaties voor zowel het verkeer als de woningen achter de dijk.
Als onderdeel van onze dijkonderhouddiensten controleert De Graaff de Waterontspanner aan de Lekdijk. Maar behoeden we deze periode de Lekdijk ook voor de gevolgen van extreme droogte: onze infraspecialisten houden de bodem in zo goed mogelijke staat, en scheuren in de dijk door droogte worden opgespoord en aangepakt. Zo blijft het dijkwater waar het hoort en is de dijk veilig voor verkeer en omwoners. Dijkonderhoud bij droogte is net zo belangrijk als bij noodweer! Meer weten? Neem dan contact met ons op.
In 2021 vertelden we je meer over onze infra werkzaamheden aan de Lekdijk bij Langerak. Dat artikel vind je hier.