top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

803c13ce-68f3-4cf8-9311-75513cf59d22.jpg

Zelf een volière bouwen of een specialist inschakelen?

Volières brengen leven in je tuin! Vogelsoorten, materiaal en inrichting zijn maar enkele van de te maken keuzes wanneer je een volière in je tuin wilt. De Graaff geeft je tips wanneer je een volière wilt bouwen die vast winterklaar is. Ook vertellen we je waarom je soms een volière bouwen beter aan een specialist over kunt laten. 

Zelf een volière bouwen

Ga je zelf een volière bouwen in je tuin? De volgende punten mag je zeker niet missen bij het bouwen van jouw ideale volière:

  • Vergunning. Check bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor een volière in je tuin. De gemeente kan namelijk invloed uitoefenen op de toegestane plaatsing en afmetingen.

  • Plaatsing. Volièrevogels moeten zowel in zonrijke als schaduwrijke plekjes en uit de wind kunnen zitten om gezond te blijven. Naast de vergunning is dit bepalend voor de plaatsing in jouw tuin. 

  • Dak. Kies voor een dak dat de volière volledig afsluit, zodat je vogels geen ziektes oplopen van naar binnen vallende ontlasting van wilde vogels en vleermuizen. 

  • Binnenhok. Hier kunnen je vogels beschut tegen weer en wind rusten en de nacht doorbrengen. Een binnenhok beslaat meestal tot 20% van je totale volièreoppervlak.

  • Inrichting. Kies de juiste beplanting, bodembedekking, zitstokken en kooiverrijking voor jouw vogels. Het is van vitaal belang voor ze dat ze genoeg bewegingsvrijheid hebben en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. 

Wanneer kun je een volière beter overlaten aan een specialist?

Zoals je wel ziet is een vogelverblijf maken een project voor de ervaren klusser die flink wat expertise vergt. De doe-het-zelf pakketten voor volières die je soms tegenkomt raden we af: ze voldoen vaak niet aan alle wensen en eisen voor jouw specifieke situatie, wat een gevaarlijke situatie voor de vogels kan vormen. Een pakket voorziet zelden in een slim ontwerp met ingebouwde ventilatie, sluis, verlichting en materiaal dat past bij jouw gewenste onderhoud. Laat staan dat een pakketvolière winterklaar is! 


Met een volière die door een specialist ontworpen en gebouwd wordt ben je er daarentegen van verzekerd dat deze jaar in, jaar uit past bij jouw wensen, tuin én vogels.  

Je volière winterklaar

Veel exotische vogels kun je rustig het hele jaar door in je volière houden, mits je die winterklaar maakt. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de vijf graden Celsius komt in je volière en dat hun drinkwater niet bevriest. Daarvoor is het eerder genoemde binnenhok belangrijk. Heb je geen binnenhok? Met op maat gemaakte plexiglas panelen of een verwarmingsinstallatie kun je alsnog genieten van je vogels, terwijl zij er warmpjes bijzitten. Ook hier weten onze specialisten precies hoe ze dit kunnen realiseren.

Wil je een unieke volière die je tuin siert en een fijn thuis is voor jouw volièrevogels, ook in de winter? De specialisten van De Graaff hebben ruim ervaring met het bouwen van duurzame volières op maat. Neem contact op voor de mogelijkheden in jouw tuin! 
 

voliere
bottom of page