top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

wood-deck-and-concrete-bricks-pavement-in-a-garden-2021-08-29-16-57-17-utc.jpeg

Welke bestrating kies je voor je tuin of oprit?

Wanneer je besluit te gaan voor bestrating zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wat is de beste bestrating keuze voor jouw oprit of tuin? Dat is helemaal afhankelijk van je gebruik en wensen. De Graaff vertelt je er als specialist meer over.

Oprit bestrating
Bij het bestraten van een oprit moeten de stenen het gewicht van je auto en andere voertuigen kunnen dragen zonder te breken. Daarom moeten stenen voor een oprit minimaal 6 cm dik zijn (zoals klinkers), en tegels minimaal 6 cm dik en maximaal 60 x 60 cm in afmeting. Met een visgraatverband of elleboogverband verdeel je de druk het beste zodat de kans op verzakkingen zo klein mogelijk is. En vergeet de basis niet: een goed aangetrilde 20 cm dikke laag van gebroken puin en ophoogzand geeft je oprit een stevige ondergrond. Natuurlijk kunnen wij je helpen met een oprit bestrating die jarenlang mooi, sterk én onderhoudsvrij blijft.

Tuin bestrating
Bij het kiezen van bestrating voor je tuin is de keuze al helemaal reuze. Iedere soort steen of tegel heeft zijn eigen voor- en nadelen. We zetten de 4 populairste op een rij:

 

  • Keramische tegels geven je terras, patio of siertuin een exclusieve uitstraling en zijn onderhoudsarm, maar het correct leggen is meestal een specialistische klus omdat keramiek vrij delicaat is. 

  • Met natuurstenen tegels zoals marmer of graniet kies je voor een uniek terras, omdat geen enkele tegel van dit natuurproduct hetzelfde is. Natuursteen is helaas wel gevoelig voor krassen en schoonmaakmiddelen, wat permanente schade kan toebrengen bij verkeerd onderhoud.

  • Betonnen tegels zijn duurzaam, voordelig en makkelijk te leggen, maar minder bestand tegen weersinvloeden waardoor er groene uitslag of verkleuring op kan treden. Betontegels leggen we vooral op grotere pleinen, opritten en terrassen.

  • Getrommelde stenen zoals waaltjes geven je tuin een nostalgische sfeer met hun kunstmatig beschadigde hoekjes. Door het juiste formaat, dikte en legverband te kiezen kun je eenvoudig allerlei duurzame bestratingen aanleggen met trommelstenen. Bijvoorbeeld een looppad, oprit, terras of sierbestrating. Het poreuze oppervlak kan in natte perioden wel algen en mossen aantrekken.

 

Welke vorm van bestrating je ook kiest: de juiste ondergrond en opsluitbandjes om alles op zijn plek te houden zijn belangrijk. Bij De Graaff kunnen we je adviseren over de ideale bestrating voor jouw situatie en wensen. En voor het beste resultaat leggen wij je bestrating voor je aan, zodat je er jaren plezier van hebt. 
 

Bestrating
bottom of page