top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

Wintertuinen.jpeg

Je Tuin Winterklaar Maken

De winter is in aantocht! Om het beste uit je tuin te halen en schade aan je groen te beperken in dit seizoen, raden we aan je tuin erop voor te bereiden. En dat gaat verder dan de buitenkraan afsluiten. De Graaff geeft je 5 tips om je tuin winterklaar te maken.

 

1. Bereid je gazon voor

Bij lage temperaturen groeit je gazon minder snel, dus eind herfst is een goede tijd om voor de laatste keer je gazon bij te werken tot eind winter. Laat het gemaaide gras en ander tuinafval niet op het gazon liggen: ook in de winter heeft het gras zonlicht nodig. Sneeuw laten liggen is geen probleem.

2. Hark bladeren de border in

Veel afgevallen blad in je tuin oogt niet heel fraai. Het is goed om bladeren van het gazon af te harken, maar weggooien is zonde: je border profiteert wanneer je ze daarin harkt. Afgevallen bladeren kunnen namelijk prima dienen als beschermende deken en voedingsbodem voor grond, insecten en planten.

3. Wissel eenjarige planten voor winterbloeiers

Eenjarige planten zijn richting de winter uitgebloeid. Trek ze simpelweg met wortel en al uit voordat de vorst in de grond komt om rottende wortels voor te zijn. In de ruimtes waar de eenjarige planten groeiden kun je winterbloeiers planten, zodat je ook in de winter geniet van een bloeiende tuin. Bijvoorbeeld helleborus of winterjasmijn.

4. Bescherm vaste planten

Vaste planten of bomen die niet vorstbestendig zijn bescherm je door winterbescherming aan te brengen. Bijvoorbeeld door de hele boom of plant in te pakken met noppenfolie of jute. Kuipplanten kun je beschermen door dit isolatiemateriaal rond de pot te wikkelen en ze uit de wind te zetten, of door de plant naar binnen te halen.

5. Op naar het voorjaar

Bij het winterklaar maken van je tuin hoort ook anticiperen op het voorjaar. De herfst is de tijd om zomerbollen uit de grond te halen, en ze zonder groen op een afgesloten (maar niet te droge of koude) plek te bewaren. Plant meteen voorjaarsbollen, en komend voorjaar sieren  kleurrijke bloemen als hyacinten en tulpen jouw tuin.

 

Je tuin volledig winterklaar maken is een flinke klus. Wanneer je tuinonderhoud meer werk vraagt dan je lief is, staan de hoveniers van De Graaff klaar met kennis en kunde om dit uit handen te nemen. Zo haal je het hele jaar door het beste uit je tuin.

Winterklaar
bottom of page