top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

20210608-de Graaff-548-bewerkt.jpg

Onderhoud in september:
Rooien, kappen en snoeien

Alles wat groeit en bloeit in de natuur heeft hetzelfde voor- als nadeel: het komt altijd weer terug. Om groot groen beheersbaar te houden in tuin en publieke voorzieningen is het daarom nodig om te rooien, kappen en snoeien. Hoe wij dat als buitenspecialist doen, en waarom de beste rooi-, kap- en snoeiperiode vanaf eind augustus en begin september is? Dat lees je hier!

Kappen of rooien?
Wanneer een boom of groot gewas ziek of dood is, is het het beste om deze in zijn geheel uit de grond te halen. Zieke bomen kunnen namelijk andere bomen besmetten, en dode bomen vormen een veiligheidsrisico door afbrekende of omvallende onderdelen. Door te rooien worden ook de stronk en alle wortels verwijderd. Dat maakt deze techniek ook geschikt voor woekerende gewassen, zoals Japanse duizendknoop en bepaalde soorten bamboe. 

Rooien is voor grote bomen niet zelf uit te voeren, omdat deze zware klus niet zonder professioneel materiaal geklaard kan worden. 

Bij het kappen van struiken of bomen blijft de stronk wel achter. Het is vriendelijker voor de directe omgeving van het groen dan rooien, en andere planten krijgen meer kans om te floreren. Dat is goed voor de natuurlijke diversiteit. 

Kappen kun je letterlijk tot op zekere hoogte zelf doen, maar wanneer de boom hoog is en je de valrichting niet kunt beheersen raden we dat sterk af. Ook is het in het verband met omgevingsruimte niet altijd mogelijk om een boom om te laten vallen bij het kappen. Huur daarom een infraspecialist in die met de juiste vergunning, kennis en apparatuur (zoals telescoopkranen, motorzagen en stobbenfrezen) veilig voor mens, dier en omgeving kan kappen of rooien.

Snoeien
Snoeien is periodiek onderhoud om groen beheersbaar te houden. Naast een verzorgder straatbeeld, zorgt het snoeien van uitschietend gebladerte (zoals van bomen, hagen, hoge grassen of struiken) er ook voor dat publieke voorzieningen zoals groene rotondes en kruisingen overzichtelijk blijven. Wat en hoe je moet snoeien om zowel een groene touch als een veilige doorgang te behouden, terwijl de stam minimaal verwond wordt? Dat weten wij als geen ander.

We adviseren om te rooien, kappen of snoeien na juli, zodat het broedseizoen van vogels voorbij is. Deze klussen zijn in de broedperiode namelijk verboden. Vanaf augustus tot en met februari is dé periode om je groene omgeving onder handen te nemen, zonder dat vogels gestoord worden. Vergeet het aanvragen van een kapvergunning bij je gemeente niet voordat je begint!

Voorkom ongelukken
Met kappen, rooien en snoeien worden ongelukken voorkomen en blijft groen gezond, gevarieerd en beheersbaar. Instabiele onderdelen van grote gewassen kunnen tenslotte een veiligheidsrisico vormen voor mens en omgeving: denk maar eens aan zware takken of boomstammen die zicht ontnemen of op het treinspoor, huizen en de weg belanden. Huur daarom een professional als De Graaff in om deze werkzaamheden kundig en volgens vergunning uit te voeren. En: het groenafval daarna op de juiste manier af te voeren. Zowel in tuin als publieke groenvoorziening.

 

Rooienkappensnoeien
bottom of page