top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

1bea6a71-8063-47de-8b0c-d05c6c46c5e4.jpg

Kabels rooien, wat is dat?

Je ziet ze wel eens in je omgeving: diepe gaten in of naast de weg, waar dikke bundels kabels blootgelegd worden. Dit type grondwerk is vaak een teken van kabels rooien. Wist je dat je niet alleen boomstronken, maar ook kabels rooien een typische infra-klus is? 

Veiligheid voorop
De term ‘rooien’ wordt voornamelijk gebruikt voor het uit de grond verwijderen van natuurlijke elementen die in de grond geworteld zitten, zoals aardappelen en bomen.  Hetzelfde gaat op voor kabels rooien: hierbij worden ondergrondse kabels opgegraven, blootgelegd, doorgeknipt en verwijderd. 

Kabels rooien is een specialistische klus en niet zonder risico’s. Kabels staan immers onder spanning en zijn nooit alleen: verschillende soorten kabels worden normaliter ondergronds gebundeld in sleuven. De juiste kabels selecteren en knippen is de belangrijkste stap van het rooien. Daarom begint de klus met het controleren van de opdracht door de tekening die de gemeente verstrekt te vergelijken met de actuele situatie. Een speciale detector kan hierbij helpen. 

Is de kabel 100% zeker de geselecteerde om te rooien en van kop tot staart uit de sleuf, dan pas mag er geknipt worden. Hiervoor is een veiligheidsknipapparaat nodig, omdat er enkele meters afstand moet zijn tussen de kabel en de infraspecialist die knipt. Met een gedegen opleiding, apparatuur en een serie strenge veiligheidsmaatregelen worden de risico’s op electriciteitsletsel, kortsluiting en brand voor de grondwerkers en omgeving zoveel mogelijk voorkomen.

Waarom kabels rooien?
Door kabels te selecteren, knippen, rooien en eventueel vervangen blijft het ondergrondse elektriciteitsnetwerk en glasvezelnetwerk zo efficiënt mogelijk functioneren. Oude kabels geleiden immers na verloop van tijd minder goed en kunnen door slijtage een veiligheidsrisico gaan vormen. Maar ook ongebruikte kabels kunnen plaats moeten maken voor andere varianten, waardoor ze gerooid worden.

Kabels rooien wordt in de regel uitgevoerd op verzoek van gemeenten of van netbeheerders. Zij houden bij hoe oud de kabels in hun netwerk zijn, en wanneer het tijd is om ze te vervangen. Of wanneer ze ruimte moeten maken voor een ander netwerk.

Je kunt je na dit artikel gelezen te hebben wel voorstellen dat kabels rooien een flinke klus is, die je alleen door infraspecialisten met kennis van zaken kunt laten uitvoeren. De infraspecialisten van De Graaff hebben jaren ervaring met veilig ondergrondse kabels verwijderen. Neem contact met ons op om deze spannende klus te klaren!
 

Kabelrooien
bottom of page