top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

Middelharnis1.jpg

Hou de grond onder je voeten met een damwand

Een damwand geeft je tuin, oever of straat een luxe uitstraling. Maar nog belangrijker dan dat biedt een damwand bescherming tegen grondverzakking en erosie. We leggen je uit welke damwanden er zijn, en hoe wij de grond onder je voeten laten blijven waar hij hoort - juist aan het water.

 

Veilig en fraai

De belangrijkste reden om een damwand te plaatsen is het veiligstellen en scheiden van de druk die grond en water uitoefenen op de omgeving: dat noemen we een grondkering of waterkering. Dankzij een goed geplaatste damwand brokkelt een oever niet af, blijft de druk van verkeer op een straat gelijkmatig verdeeld en worden niveauverschillen in de tuin netjes afgewerkt.

 

Soorten damwanden

Er zijn verschillende soorten damwanden met ieder hun eigen voordeel, op basis van het gekozen materiaal:

  • Kunststof damwanden

Kunststof damwanden zijn flexibel, duurzaam en lichtgewicht. Een goede keuze als beschoeiing van oevers: water, weersomstandigheden en dieren hebben geen invloed op het gerecyclede kunststof.

  • Houten damwanden

Houten damwanden zijn eenvoudig te plaatsen en in verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Met damwanden, vlonder en afwerking voor niveauverschillen van dezelfde houtsoort krijgt je tuin een fraaie, natuurlijke uitstraling. Hardhout biedt de meeste opties als damwand vanwege hun lange levensduur.

  • Stalen damwanden

Vanwege hun robuustheid zijn stalen damwanden heel geschikt voor hergebruik en voor waterkeringen over grote oppervlakken. Ook wanneer dat tijdelijk nodig is, zoals tijdens werkzaamheden in en om het water.

  • Beton damwanden

Beton damwanden zijn bewerkelijker om te plaatsen, maar hebben de langste levensduur en zijn onderhoudsvrij. Naast grondkering en waterkering kunnen betonnen damwanden ook ingezet worden als fundering voor huizen.

 

Maatwerk damwanden

Ook voor zware projecten op gebied van waterkering of grondkering zijn damwanden geschikt. De Graaff heeft als specialist in tuinaanleg en infra ruim ervaring in het plaatsen van de ideale damwand, ook in en om het water. Met bijvoorbeeld flexibele losse elementen of juist een verankering voor het beste resultaat, en een plaatsingsmethode die de omgeving minimaal belast. Zo houden we voor zowel particulieren als gemeenten de Nederlandse oevers en straten stevig op hun plek.

Damwand
bottom of page