Buiten. Beter.
Infra | Tuin | Landschap
Hoe wij water beheersen met watermanagement
Bij De Graaff maken we buiten beter. Dat betekent ook het reguleren van natuurwater in onze Nederlandse bodem. Watermanagement noemen we dat. In dit artikel delen we 3 vormen van watermanagement waarmee wij water beheersen: damwanden, dijkonderhoud en het graven van sloten. Zo houden we onze regio droger en veiliger!
Damwanden en schoeiingen
Damwanden en schoeiingen, ook wel grond- of waterkeringen genoemd, voorkomen grondverzakkingen en erosie. Hoe deze problemen voorkomen worden? Door het stabiliseren en scheiden van de druk die grond en water uitoefenen op de omgeving. Dankzij een goed geplaatste damwand of schoeiing:
- wordt waterpeil gereguleerd, waardoor natuurwater niet buiten de oevers treedt;
- brokkelt een oever niet af;
- blijft de druk van verkeer op een straat gelijkmatig verdeeld, en
- worden niveauverschillen in een tuin netjes afgewerkt.
Damwanden en schoeiingen aanleggen en renoveren doen we regelmatig. Zowel voor particulieren en bedrijven als gemeenten. Daarvoor gebruiken we een speciale techniek die de omgeving zo min mogelijk belast. Benieuwd welke typen damwanden wij realiseren? In dit artikel lichten we het toe.
Dijkonderhoud
Dijkonderhoud gaat om al het onderhoud aan dijken en andere grote waterkeringen. Dit gespecialiseerde werk is gebonden aan tal van wetten, om zowel minimale milieubelasting als waterveiligheid voor de omgeving te garanderen.
Niet alleen noodweer vereist een goed functionerende dijk: dijkonderhoud is juist belangrijk in perioden van droogte. Bij langdurige droogte verliest een dijk namelijk aan stevigheid, waardoor scheuren op kunnen treden. Onderdeel van onze werkzaamheden is het voorkomen, opsporen en aanpakken van scheuren.
Wist je dat we tot minimaal 2025 het dijkonderhoud aan de Lek in Langerak verrichten? Hier zorgt de innovatieve Waterontspanner ervoor dat de mensen die achter de Lekdijk wonen droge voeten houden. In dit artikel lees je daar meer over.
Sloten graven
Sloten graven heeft meerdere belangrijke functies voor de omgeving. Zo voorkomen kundig gegraven sloten erosie van rivier- en meeroevers. Ook zorgen sloten ervoor dat water verplaatst kan worden van gebied A naar gebied B. Bijvoorbeeld door een overschot aan regen bij wegen of rivieren naar veilig gebied te leiden. Of door landbouwgrond te voorzien van natuurwater uit een nabijgelegen plas. Zo kan een sloot bijdragen aan het oplossen van zowel een watertekort als een overstroming.
Sloten graven om waterbeheer mogelijk te maken is onderdeel van ons watermanagement. Hiervoor werken we nauw samen met gemeenten.
Wil je na dit artikel meer weten over watermanagement? En over wat onze werkzaamheden voor jou of je gemeente kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.