top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

PHOTO-2024-02-12-12-26-58.jpg

Een eigen oprit naar de dijk maken: zo doen we dat

5 maart 2024 Door: De Graaff Tuin en Landschap 

Als infraspecialist komen er uitdagende infraprojecten op ons pad. En dat zijn zeker niet alleen gemeentelijke klussen! Een particuliere klant vroeg ons een eigen oprit naar de dijk aan te leggen. In dit artikel vertellen we je wat er allemaal kwam kijken bij dit project, van vergunningen tot de benodigde grondsoorten.

Vergunningen
Bij een eigen oprit naar de dijk komt aardig wat papierwerk kijken. Dat begint bij toestemming krijgen van het Hoogheemraadschap. Voor dit project kregen we die van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Daarnaast vroegen we een Klic-melding aan. Dit is wettelijk verplicht bij graafwerkzaamheden vanwege alle ondergrondse kabels en leidingen. Met het kabel- en leidingoverzicht dat je vervolgens ontvangt (en tijdens de klus digitaal in de buurt houdt) voorkom je graafschade en gevaarlijke situaties. 


Tenslotte was het zaak al onze werkzaamheden vóór 1 oktober af te ronden, zoals het waterschap vereist. Van 1 oktober tot 1 april loopt namelijk het hoogwaterseizoen. Er mogen dan voor alle veiligheid geen werkzaamheden op of aan vele dijken en waterkeringen plaatsvinden, waaronder de dijk die dankzij ons een particuliere oprit rijker werd.

Waar wordt de oprit uit opgebouwd?
Deze oprit is bedoeld om auto’s en klein vrachtverkeer te dragen. Daarom legden we een grondkering aan met L-elementen. Met L-elementen komt er namelijk zo min mogelijk druk op de woning en boerderij te staan, wanneer deze voertuigen over het pad rijden. Tussen die elementen volgen de verschillende lagen die de oprit opbouwen in deze volgorde:

  • Tempex platen om verzakking te voorkomen

  • Bims (puimsteen) voor een goede drukverdeling

  • Antiwortel/wegendoek, zodat de bovenste laag niet tussen de dims terechtkomt

  • Zand voor een strakke en stevige toplaag die goed afwatert


Het deel van de oprit dat naar boven richting dijk leidt maakten we van klei erosie klasse 1: een tweede vereiste van het waterschap.

Onverwachte ondergrondse vondsten 
Tijdens het graven kwamen we een van het woonhuis afgescheurd riool tegen. Dit hebben we helemaal opnieuw aangelegd en weer aangesloten. Daarnaast bleek er veel puin in de opgegraven grond te zitten. Dit kan niet zomaar afgevoerd worden. We hebben het daarom laten verwerken door het specialistische afvalverwerkingsbedrijf ABECO. Gelukkig weten wij wel raad met onverwachte ondergrondse vondsten!

Voor deze klus hebben we samengewerkt met onze partners Tegelhandel Boer, H.M. Heuvelman en Zonen, Joosten Kunststoffen, AB Containers en Loonbedrijf G. van der Hoek. Al met al was dit een project waar we bij De Graaff echt onze tanden in konden zetten. We zijn dan ook trots op het resultaat. Dat zie je in de foto’s!

Heb je ook een uitdagend project waar je een ervaren infraspecialist voor nodig hebt? Neem dan contact met ons op. We helpen je bij iedere stap.

Dijkoprit
bottom of page