top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

close-up-detail-of-isolated-fruit-tree-with-green-2023-11-27-05-36-07-utc.jpg

Oei, ik groei: bomen in je tuin

4 april 2024 Door: De Graaff Tuin en Landschap 

Een groene tuin is altijd een goed idee. Maar wat als dat groen je boven het hoofd groeit? Zoals bomen in je tuin, die groter worden dan je vooraf verwachtte? De Graaff deelt in dit artikel 3 tips om de groei van je boom onder controle te houden!

 

Boomkeuze

De groei van bomen in je tuin onder controle houden begint met de keuze van de boomsoort. De ene boomsoort groeit sneller en wordt groter dan de andere. Zo kan een paardenkastanje met wel 50 cm per jaar groeien en 30 meter hoog worden, terwijl de kroon (het gebladerte) tot een diameter van 5 meter uit kan waaieren. Terwijl Japanse esdoorns langzaam groeien, en in veel gevallen slechts 5 meter hoog worden.

 

Iedere boomsoort heeft daarnaast zijn eigen behoeften, waarbij de groei afhangt van hoe goed je daaraan voldoet. Heeft je favoriete boom schaduw of zon, en veel of weinig water nodig? Wanneer moet je voeding of bodembescherming toevoegen? Het draagt allemaal bij aan het eindresultaat. 

 

Een plek om te planten

Hou bij de keuze voor een boom rekening met zijn maximale groeipotentie en de groeirichting van zijn kroon. Dit zegt namelijk iets over de ruimte die je voor de boom moet reserveren. En over waar je hem wilt planten: die paardenkastanje moet je de ruimte geven, bijvoorbeeld als middelpunt van een flink gazon. Anders is de kans groot dat hij overlast veroorzaakt. Terwijl de Japanse esdoorn veel minder ruimte nodig heeft en graag naast een vijver staat. Hou rekening met je omgeving en je mogelijkheden, zodat zowel je buren als je boom blij met je zijn.

 

Snoei op tijd

Snoeien kan een flinke klus zijn. Maar je bespaart wel tijd door het op het juiste moment te doen. Meestal is dat net voor de winter, als de boom in rust gaat. Zo hou je de reikwijdte en vorm van de boom in de hand. Bovendien bevorder je de groei van stevige takken, die op hun beurt weer gezonde bladeren, bloemen en vruchten produceren. Het snoeiafval kun je verwerken tot brandhout, mulch of compost. Win-win!

 

Wil jij ook happy bomen, die perfect passen bij jouw wensen en tuin? Zoek je een tuinspecialist die je tuinontwerp of snoeiwerk uit handen kan nemen? Neem dan contact met ons op.

Bomen
bottom of page