top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

trimmed-green-grass-on-the-lawn-2022-11-10-20-35-41-utc.jpg

5 tips voor een gezond gazon

De lente is begonnen! De perfecte tijd om wat liefde en aandacht aan je gazon te besteden, zodat het gezond en groen de zonnige maanden ingaat. In dit artikel geven we je 5 tips voor een gezond gazon. 

1: Bemest, maar niet te veel

Na de winter kan je gazon wel een voedzame opkikker gebruiken. De start van de lente is dus een ideaal moment om het met bemesting wat op gang te helpen! Kies als het kan voor organische mest of compost: kunstmest is slecht voor de bodem en de insecten die er ook bijdragen aan de gezondheid van je gazon. Bemest wanneer er regen op komst is, zodat de voeding goed de grond intrekt.

2: Maai niet te kort

Natuurlijk wil je dat je gazon er netjes bijligt. Maar hoe vaker en hoe korter je het maait, hoe minder kans de wortels krijgen om dieper de grond in te groeien: daar waar de wortels meer water en voedingsstoffen op kunnen nemen. Daarom is een altijd kortgemaaid gazon sneller geel en dor. Hou je wuivende gras wat langer en maai liever iets minder vaak in het voorjaar, najaar en bij droogte. Dat maakt je gazon weerbaarder.

3: Sproei liever langer dan vaker

Vaak kort sproeien heeft hetzelfde effect op je gazon als vaak kortmaaien. Je gras krijgt zijn water op een te oppervlakkige diepte waardoor wortels niet diep groeien. En je gazon uiteindelijk niet goed bestendig is tegen een brandende zon en hoge temperaturen. Het is daarom beter om minder vaak, maar langer aaneengesloten te sproeien. Zo kan je gras zelf meer en langer water opnemen uit de bodem.

4: Verticuteren kun je leren

Groeit er na de winter een laag mos of vilt op je gazon? Door te verticuteren krijgt je gazon weer licht en lucht. Ook dringen water en voedingsstoffen hierna beter door tot de wortels. Voor een klein gazonnetje kun je een verticuteerhark gebruiken, maar voor middelgrote tot grote gazons adviseren we een verticuteermachine. Verticuteren kun je leren, maar het is een flinke klus. Je kunt het natuurlijk ook uit handen geven aan een tuinspecialist. 

5: Zaai kale plekjes in

Na erg koude of droge periodes kan je gazon kale plekjes vertonen. Deze kun je in het begin van de lente weer inzaaien met graszaad. Door te kiezen voor hetzelfde graszaad als waar je gazon al uit bestaat blijft het één mooi geheel. Het ideale moment voor het inzaaien van kale plekjes is na het verticuteren, waarna je het extra water geeft. Zo krijgen de nieuwe graszaadjes een vliegende start, en is je gazon komende zomer mooi vol.

Zoek je een tuinspecialist die je kan helpen met het gezond maken van je gazon? Neem dan contact op met onze tuinspecialisten. Geen gazon is te groot voor De Graaff!
 

Gazontips
bottom of page