top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

wet-concrete-walkway-in-a-garden-full-of-falling-l-2021-08-26-16-34-59-utc.jpeg

Nazomeren in oktober: 3 tips voor jouw tuin

4 oktober 2022 Door: De Graaff Tuin en Landschap 

De zomer is voorbij, maar je winterjas kan hopelijk nog aan de kapstok blijven. Dat maakt oktober bij uitstek geschikt om te nazomeren in eigen tuin, terwijl je je tuin voorbereidt op het mindere weer. Met deze 3 tips kun jij optimaal nazomeren in oktober!

1.    Lang genieten onder een overkapping
Heb je al een overkapping in je tuin? Dan is dit hét moment om onderhoud te plegen in de vorm van schoonmaken, schilderen of beitsen. Vanaf oktober wordt de kans op regen en koude avonden namelijk een stuk groter. Geen overkapping? In oktober kun je er nog een laten bouwen om dit jaar gebruik van te maken. Vanaf november tot de lente is dat veel minder gunstig. 
Een zithoek onder je overkapping, en je kunt tot in de late uurtjes genieten van je outdoor woonkamer. Perfect voor een barbecue of knusse avond met een gloeiende vuurkorf! Wat sfeervolle lichtslingers maken jouw overdekte nazomer af. 

2.    Gevallen bladeren opruimen
Nu de blaadjes in rap tempo van de bomen vallen kan je tuin snel bedekt raken onder een deken van bladeren. We raden aan dit tijdig te verwijderen van je bestrating en vijver: gevallen blad bevatten looizuur, wat vlekken kan maken op steen. Gevallen blad  houdt je tegels daarnaast vochtig, waardoor je eerder alg en mos op je stenen krijgt. Ook je vijver krijgt last van ongewenste algengroei wanneer de erin gevallen of gewaaide bladeren zinken en een laag vormen op de bodem. 

Wat bladeren hier en daar op je gazon voeden je gazon, maar ruim het op als het een laag vormt. Een flinke deken belemmert namelijk de toevoer van licht en zuurstof voor je gras. In je border vormt een dikke laag bladafval juist een gewenste beschermende voedingslaag voor je planten.

3.    Plan(t) vooruit
Waarschijnlijk zijn de meeste bloem- en vruchtdragende planten in je tuin inmiddels uitgebloeid. Door de uitgebloeide knoppen te snoeien heb je kans op een nazomerbloei, omdat de plant zijn energie efficiënter in kan zetten. Zo heb je langer plezier van je beplanting. Eenjarige planten kun je in oktober uit je tuin verwijderen. Op hun plaats kun je dan herfstbloeiers planten die tot ver in november kleur geven aan je tuin, zoals herfstasters, viburnum en heide. Gebruik je snoeiafval en het gevallen blad om compost te maken als je daar plaats voor hebt: plantenvoeding voor en door eigen tuin, biologisch en duurzaam! 

Ook is het tijd om vooruit te plannen met planten. Je uitgebloeide zomerse bolgewassen kun je nu opgraven en in een droge en vorstvrije kist bewaren tot volgend jaar. In de ontstane gaten kun je voorjaarsbollen planten die in het vroege voorjaar je tuin gaan sieren, zoals tulpen, irissen en blauwe druifjes. 

Met deze nazomer tips voor oktober geniet jij langer van je tuin, ook als het weer verandert! 
 

nazomer
bottom of page