top of page
20210608-de Graaff-372-bewerkt.jpg

Buiten. Beter.

Infra | Tuin | Landschap

cat-in-garden-2021-08-28-14-45-42-utc.jpeg

Huisdiervriendelijke planten in je tuin

Voor dierenliefhebbers is het een geruststellend idee dat je kleine vriend veilig in je eigen tuin kan rondscharrelen. Dat betekent ook dat je huisdier niet in aanraking komt met planten die giftig zijn. De Graaff geeft je do’s en dont’s voor huisdiervriendelijke planten in je tuin voor hond en kat, nu de lente begonnen is.

 

Giftige tuinplanten voor huisdieren

Honden en katten hebben de neiging om planten te eten wanneer ze buikpijn hebben. Zo wekken ze hun braakreflex op. Komen er katten of honden zonder toezicht in je tuin, zorg er dan voor dat je tuinplanten niet giftig zijn bij inname. Een dier zal niet zo snel uit zichzelf giftige planten eten, maar wees bewust van wat je in je tuin hebt staan. Let daarom goed op bij de volgende tuinplanten die veel voorkomen, maar erg giftig zijn voor dieren:

  • Bolgewassen als amaryllis, hyacint, tulp, krokus en narcis. Zowel de bloem als de stengel en bladeren zijn giftig, maar de bol is het meest gevaarlijk. Let daarom extra goed op bij dieren die graag planten uitgraven.

  • Oleander, hortensia en rhododendron. Grote struiken met fraaie bloemen, maar de gehele struik is giftig voor dieren bij consumptie.

  • Taxus en buxus. Ook deze geliefde hagen zijn zeer giftig, dus ruim snoeiafval snel op na het snoeien.

  • Lelies. De meeste soorten zijn giftig, met uitzondering van de Peruaanse lelie (alstroemeria). 

hydrangea-or-hortensia-flower-2021-08-29-11-14-29-utc.jpeg
tulip-2021-08-26-18-15-13-utc.jpeg

Hortensia en tulp.

Niet-giftige tuinplanten voor huisdieren

Gelukkig is er ook genoeg keuze in huisdiervriendelijke tuinplanten. Voorbeelden van fraaie, niet-giftige planten in de tuin voor huisdieren zijn:

  • Afrikaanse viooltjes en leeuwenbekjes. Deze bodembedekkende bloemen zijn veilig voor consumptie in alle kleuren.

  • Magnolia en bananenbomen. Niet giftig en robuust, zijn deze grote planten bestand tegen zowel knabbelen als klimmen.

  • Kattenkruid. Deze plant met fijne bloemetjes is veilig om te eten, sterker nog: je doet er de kat een groot plezier mee wanneer er kattenkruid in je tuin groeit. Kattenkruid kan wel andere katten aantrekken door de geur.

  • Kruidenplanten voor menselijke consumptie zoals basilicum, munt, rozemarijn en kamille. Veilig (en smakelijk) voor ons, veilig voor hond en kat.

pink-magnolia-2021-08-26-17-12-47-utc.jpeg
isolated-potted-blue-antirrhinum-flower-2021-08-26-22-31-18-utc.jpeg
catmint-or-catnip-flowers-bouquet-on-a-white-backg-2021-12-24-06-03-40-utc.jpeg

Magnolia, leeuwenbekjes en kattenkruid.

Wanneer je huisdieren hebt en toch graag een giftige plant in je tuin wilt, kun je ervoor kiezen deze tuinplant te omringen met dichte, niet-giftige beplanting. Of de giftige plant in een onbereikbare hangende plantenbak of pot planten (zet de pot dan weg zodra je huisdier de tuin ingaat). Zo blijft je groene oase een prettige en veilige plek voor iedereen!

diervriendelijke planten
bottom of page